Nieuws

Gemeente Rotterdam wint RISNET Challenge 2018

In een strijd met VolkerWessels en Twynstra Gudde wist Edwin Smits van de Gemeente Rotterdam het beste perspectief te schetsen op het risicomanagement van de toekomst.

door Ysbrand Visser


Hoe ziet risicomanagement 3.0 er in de bouw- en vastgoedsector over tien jaar uit? Dat was de inzet van de prijsvraag die RISNET deze herfst samen met partner Bouwgenootschap organiseerde.

De organisatoren Niels van Ommen en Arnold van Kampen (rechts)


Het waren Arnold van Kampen, voorzitter van het kennisplatform RISNET, en Niels van Ommen, communitymanager van het Bouwgenootschap, die hiermee de activiteiten van RISNET opnieuw op de kaart zetten. En het was Edwin Smits van de Gemeente Rotterdam die er met de hoofdprijs vandoor ging.

De Rotterdam

Smits ‘speelde’ min of meer een thuiswedstrijd in Koolhaas’ kantoor De Rotterdam, pal naast de Erasmusbrug. De organisatie had het stemproces voor de aanwezigen echter zo ingericht, dat er van thuisvoordeel in het huis van de gastheer (Gemeente Rotterdam) geen sprake was.


Van de drie genomineerden had Smits duidelijk de meest verrassende visie op de toekomst met zijn motto: ‘Onzekerheid is leidend’. De wereld wordt steeds complexer, betoogden alle finalisten, maar alleen Smits schetste hoe je de daarbij ontstane onzekerheid met beide handen kunt vastpakken.

And the winner is... Gemeente Rotterdam (Edwin Smits)

 

Volgens hem wordt onzekerheid nu al steeds meer geaccepteerd. Nu moeten we die onzekerheid ook nog gaan gebruiken om de doelstellingen van een project te bepalen, en nog voor de scope wordt vastgesteld, aldus Smits. Gaandeweg de bouw komen daarna nog de meer traditionele vormen van risicomanagement om de hoek kijken.

Eervolle tweede plaats voor Twynstra Gudde (Henriëtte Nooter) 

Houding en gedrag

Namens Twynstra Gudde was het Henriëtte Nooter die een erg vlotte presentatie hield, waarbij ze met name inging op houding en gedrag van werknemers en de cultuurinterventies die daarvoor nodig zijn. Johan Dobbelaar betoogde namens VolkerWessels dat het vooral een kwestie is van goed in- en uitzoomen. Zeker met behulp van BIM en 3D-modellen moet het steeds beter mogelijk worden om op detailniveau risico’s te benoemen en te beheersen.


De pitch van nummer 3 VolkerWessels (Johan Dobbelaar)


Tijdens de geanimeerde en goed bezochte bijeenkomst zette de jury ook nog de aanwezige runners-up in het zonnetje. De jury bestond uit Arnold van Kampen (Gemeente Rotterdam, RISNET), Jack Kruf (PRIMO) en Godfried van Geest (BAM).

Bloemen voor de runners-up

Vergezichten

Van Geest zorgde net als Martin Jonker (Gemeente Haarlem) ook nog voor een interessante inleiding op het onderwerp risicomanagement. De specifieke dimensies van een grote bouwer en een gemeente zorgden voor heel verschillende vergezichten op de toekomst. Zo kregen de aanwezigen, elk in hun eigen segment, voldoende stof tot nadenken mee naar huis.


De jury telt de stemmen: v.l.n.r. Godfried van Geest, Arnold van Kampen en Jack Kruf


De winst leverde Smits tot slot ook nog een extraatje op: een voordracht over risicomanagement, aanstaande dinsdag (4 december) tijdens het Bouwgenootschap Congres ‘Gamechangers in de bouw & infra’. Daar zal de stelling ‘onzekerheid bepaalt het doel’ zeker niet misstaan.

 
Alle ingestuurde pitches (video’s) van de tien deelnemende partijen, inclusief de drie genomineerden, vind je op de website van het Bouwgenootschap.


De drie finalisten zijn ook nog geïnterviewd in het deze week verschenen Trendboek van het Bouwgenootschap. Daarin is ook een uitgebreid interview opgenomen met Martin Jonker. De presentatie van Godfried van Geest vind je hier.

 

Via deze link vind je het fotoalbum van de RISNET Challenge.


 

Deel dit artikel