Nieuws

Het beste van het Bouwgenootschap

Wat waren bij het Bouwgenootschap de opmerkelijkste zaken en uitspraken van 2018?

In mei 2018 maakte het Bouwgenootschap een vliegende start, met founding partners als PRO6managers, Don Bureau, Tauw en niet te vergeten Antea Group Nederland.

Na de zomer begon de communicatie op stoom te raken, publiceerden wij twee digitale magazines en volgde het hoogtepunt van het jaar: het congres ‘Gamechangers in de bouw & infra’.

 

Natuurlijk leverden alle gesprekken, interviews, brainstorms en congreslezingen mooie en inspirerende verhalen op en daarvan volgt hieronder een bloemlezing.

 

Ondertussen wenst het complete Bouwgenootschap-team alle partners en lezers fijne feestdagen en een voorspoedig 2019!

 

Bloemlezing

 

Marc Luttikhuis: “Het ‘type leiderschap’ is een goed voorbeeld van wat er met aangeleerd gedrag kan misgaan. Neem iemand die denkt een leider te zijn. Als dat gedrag is aangeleerd, kan diegene heel autoritair worden en kan dat ook niet onderdrukken. Hij heeft dan veel moeite met het loslaten van zaken en met delegeren, en heeft de neiging zaken zelf op te lossen.”

 

Joep van der Meer: “Bij een inschrijving wordt weleens gezegd: ‘En nu pakken wij dat werk, anders pakt die eikel van bedrijf X het weer’. De beslissing wordt zo puur op emotie genomen en naar alle zakelijke aspecten wordt onvoldoende gekeken. Het onderste wordt uit de kan gehaald om het werk voor een irritante concurrent weg te kapen.”

 

Tjeerd Planting: “Hopelijk ontstaat er een soort creatieve spanning en kunnen we zelfs voor de hele markt een standaard neerleggen.”

 

Annuska Bloemert: “Om te kunnen samenwerken, investeren we intern in een cultuurverandering. Stapje voor stapje moet dat neerdalen in de haarvaten van de organisatie en daar helpen we de mensen bij. We sturen collega’s niet door een ‘wasstraat Marktvisie’, maar zijn wel binnen de hele organisatie met de Marktvisie bezig.”

 

Bouwgenootschap lanceert eerste digitale magazine Bouwgenoten

 

Marc Luttikhuis: “Er heerst een cultuurtje dat past bij Rotterdam. Niet lullen maar poetsen. Je kwetsbaar opstellen is dan soms best lastig.”

 

Martin van Staveren: “De introductie van risicomanagement heeft een enorme berg papier gecreëerd. Volgens velen is het intussen vooral een exercitie voor de bühne geworden. Op het moment dat het in projecten echt spannend wordt, gaan we weer in ons oude gedrag zitten. Dan worden de risico’s over de schutting naar de andere partij gegooid.”

 

Eefje Baas: “Pas op het moment dat je vrij mag denken,” vervolgt Baas, “en je niet voor het minste of geringste wordt afgeschoten, krabben mensen zich achter de oren. Geef ze het gevoel dat ze hun eigen ding mogen doen. Dan pas kom je in je kracht te staan.”

 

Paul Bessems: “Je kunt je innovatie natuurlijk voor jezelf houden, maar dan keer je terug naar de feodale wereld. Daarin was er door dezelfde gedachtegang weinig innovatie. In een moderne, complexe wereld is het juist verstandiger om dingen te delen en dat kan perfect met een blockchain.”

 

Jack van der Veen: “Word een gamechanger! In plaats van sneller, beter en goedkoper, zou de bouw dan leuker, innovatiever en duurzamer kunnen worden. Stap bovendien af van het motto ‘Wie betaalt, bepaalt’. Ga samenwerken in teams en slik samen het verlies of profiteer samen van de winst. Kies voor een niet-hiërarchische organisatie, dan zorg je pas echt voor synergie en win-winsituaties.”

 

Bouwgenootschap publiceert eerste digitale Trendboek.

 

Aline Arends: “Het was ondenkbaar dat opdrachtgevers en opdrachtnemers samen in een leersessie Marktvisie zaten”

 

Simon Kolkman: “Alles dichttimmeren in een bestek werkt niet goed meer. Om dergelijke projecten te kunnen blijven beheersen is flexibel contracteren nodig.”

 

Joost Merema: “Het rendement is actueel nu de prijsontwikkeling omhooggaat. Hogere bouwkosten leiden echter niet voor iedere partij in de keten tot een hoger rendement. Publieke opdrachtgevers vragen zich nu soms af of er ineens allemaal mensen van het overheidsgeld in heel dure auto’s gaan rijden.”

 

Don Bezemer: “De filosofie van vandaag is dat assetmanagement helemaal aan de opdrachtgeverszijde gebeurt. Gelukkig is er een verschuiving gaande en dat mede dankzij de Marktvisie en de wens van Rijkswaterstaat om veel meer écht te gaan samenwerken. En als ik ergens in geloof, is dat het wel.”

 

Lukas Pepping: “We moeten gaan nadenken over ‘Legolisering’: hoe maak je compartimenten of bouwsteentjes die je kunt hergebruiken. Als je dat in de bouw weet toe te passen, kun je misschien zelfs een tunnel slopen.”

 

Karsten Klein: “Als je een goede uitvraag doet, is het voor bedrijven makkelijker om reële, goede of innovatieve biedingen te doen. Laat daarbij liever de aannemer bedenken hoe iets uitgevoerd kan worden. Aanbesteden wordt dan niet een doel op zich, maar een middel.”

 

Henberto Remmerts: “Als je kijkt naar de bijdrage van de bouw aan de akkoorden van Parijs, gaat het niet hard genoeg. Het is vaak laaghangend fruit.”

 

Edwin Smits, winnaar RISNET Challenge: “Voor risicomanagementexperts is de stap naar onzekerheid als leidend principe klein. Voor organisaties in de bouw en infra is het echter nog een te grote stap. Zij moeten eerst nog risicomanagement 2.0 in de cultuur op de werkvloer laten doordringen, waar soms nog sprake is van risicomanagement 1.0.”

 

Biense Dijkstra: “De meeste mensen die met verduurzaming te maken krijgen, hebben geen idee wat hen overkomt. Die zijn nog de psychologie van de thermostaat gewend. Je draait eraan en het wordt warmer. Dat ze ineens allemaal anders moeten gaan koken en stoken, is vooral een sociale uitdaging.”

 

13 belangrijke trends voor de bouw in 2019

Deel dit artikel