Nieuws

Gamechangers in de bouw & infra: langdurige contracten

Wat zijn de actuele trends in de bouw en infra en welke ontwikkelingen gaan de toekomst snel veranderen? Het zijn onderwerpen die binnenkort aan de orde zijn tijdens het Bouwgenootschap Congres ‘Gamechangers in de bouw & infra’.

In de aanloop naar het congres spraken wij al met enkele sprekers en kregen zo een uniek inkijkje in de nabije toekomst van de bouw. Neem Jack van der Veen (Nyenrode Business Universiteit) die zich heeft gespecialiseerd in ketensamenwerking en onder meer inging op de oorzaak van fouten en faalkosten.


Van der Veen: “Elk project wordt nu als een apart project gezien, maar van project naar project leer je zo niets. Langdurige relaties zijn juist een van de voorwaarden van ketensamenwerking. Waarom zou je een andere partij willen neppen, als je weet dat je nog eens vijf projecten samen gaat doen?”

Flexibel

Joost Merema is met collega’s binnen PRO6 managers bezig met een plan dat lijkt op waar Van der Veen voor pleit: flexibele en bij voorkeur langdurige contractvormen. “Ga in projecten samenwerken alsof je dat bij wijze van spreken nog zestig jaren samen gaat doen. Dus met respect voor elkaar en met meer focus op de langere termijn,” aldus Merema. Merema zal bij het congres ‘Gamechangers in de bouw & infra’ met name vooruitblikken op de wijzigingen in de nieuwe UAV-GC 2019.


Ook Henberto Remmerts (Tauw bv) hamert op nieuwe contractvormen en vooral op ‘opschalen’. “Met de juiste schaalgrootte en contractduur creëer je kansen voor duurzaamheid, innovaties en ook samenwerking,” aldus Remmerts. “Die kansen hebben één gemene deler: partijen investeren pas als de opgave of opdracht in tijdsduur en financiën een redelijke omvang heeft. De opdrachtgevers moeten daarom binnen aanbestedingen en contracten lef gaan tonen.”


Het genoemde trio is als spreker aanwezig bij het Bouwgenootschap Congres ‘Gamechangers in de bouw & infra’ op 4 december in Putten. Check hier alle info.

 

Deel dit artikel