Nieuws

Veiligheid bouw al jaren ondermaats

De parkeergarage van Eindhoven Airport stortte vorig jaar in, doordat de vloerplaten anders waren ingezet dan waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Hierbij is niet nagedacht over de consequenties. Eindhoven is helaas slechts een voorbeeld van ondermaatse veiligheid in de bouw.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport. Uit onderzoek dat zij uitvoerden, blijkt onder meer dat Eindhoven Airport al eerder gewaarschuwd was voor de onstabiele constructie. Twee maanden voordat de instorting plaatsvond, waren er namelijk al opmerkelijke signalen dat de veiligheid van het gebouw niet in orde was, zo concludeert OVV. De Raad stelt dan ook dat de problemen ontstonden door het feit dat de wapening van de vloer niet stevig genoeg was. 

Geconcludeerd kan daarom worden dat de instorting deels te wijten is aan een foutieve ontwerpkeuze. Deze keuze heeft geleid tot een kwetsbaar vloerontwerp, waarna de vloernaden eigenlijk extra aandacht hadden moeten krijgen, wat niet gebeurde. De hoge temperatuur van 27 mei vorig jaar zorgde ervoor dat de vloer het uiteindelijk begaf. |

De afgelopen maanden deed OVV onderzoek naar vier incidenten in de bouw, schrijft NRC. OVV stelt dat bij dergelijke gevallen vaak dezelfde oorzaak ten grondslag liggen. De sector doet volgen de Raad te weinig met conclusies en aanbevelingen van experts en is te vaak bezig met het aanwijzen van een schuldige. 

Daarbij zijn bedrijven volgens de Raad teveel bezig met het besparen van kosten, omdat een lage prijs vaak bepaalt wie een bepaalde aanbesteding krijgt. OVV benadrukt dat bezuinigingen nooit ten koste mogen gaan van de veiligheid. Tenslotte zou beter moeten worden bepaald wie waarvoor verantwoordelijk is in het bouwproces. 

Lees hier het hele onderzoeksrapport en bekijk hier de verhelderende samenvatting:

 

Deel dit artikel