Nieuws

ACM doet invallen na vermoedens dakdekkerskartel

De Autoriteit Consument & Markt doet momenteel onderzoek naar een mogelijk kartel van bedrijven die daken renoveren en onderhouden. De ACM kreeg van verschillende kanten tips dat er verboden afspraken gemaakt werden. Hierop heeft de autoriteitsdienst invallen gedaan bij verschillende bedrijven.

Het gaat in deze kwestie vooral om publieke aanbestedingen, schrijft NOS. Dit zijn opdrachten van gemeenten, provincies en de Rijksoverheid voor het onderhoud aan gebouwen. Bij zo'n aanbesteding kunnen bedrijven zich inschrijven voor het project. Het bedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding wint de aanbesteding en mag het project vervolgens uitvoeren.

Soms komt het echter voor dat bedrijven onderling met elkaar afspraken maken, om zo de concurrentie tot een minimum te beperken. Zo spreken bedrijven dan van tevoren af wie de aanbesteding wint, en dient de andere partij bewust een minder goed voorstel in. Ook gebeurt het wel eens dat er minimumprijzen worden afgesproken. Dit zijn zaken die vanuit de Mededingingswet verboden zijn, en zijn daarmee strafbaar.

Consequenties

De ACM gaat dus onderzoeken of dergelijke bedrijven inderdaad onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt. Wanneer dit het geval is, heeft de overheid mogelijk veel te veel betaald voor verschillende opdrachten. Bedrijven die schuldig worden bevonden, kunnen boetes krijgen van maximaal 900.000 euro, of 10 % van de jaaromzet. Wanneer het kartel al meerdere jaren actief is, kan een boete van maximaal 40 % van de jaaromzet worden opgelegd. Deel dit artikel

Geplaatst door